Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι μηχανές στη ζωή μας

Οι  μηχανές  στη  ζωή μας

          Οι μηχανές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας .Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην χρησιμοποιεί έστω και μια συσκευή καθημερινά . Όμως κάποιες μηχανές  δεν είναι πάντα καλές .Πολλές μηχανές έχουν εφευρεθεί για να βοηθούν τους ανθρώπους και άλλες για να αρπάζουν τη δουλειά των ανθρώπων .
          Πάντα υπήρχε ένας <<χαμένος >> με τις συσκευές .Με τις περισσότερες ο <<χσμένος >> είναι το περιβάλλον και κατά συνέπεια εμείς .Στα χρόνια μας όμως οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κάνουν τις πιο πολλές μηχανές φιλικές προς το περιβάλλον .
          Για  παράδειγμα τα σημερινά πλυντήρια είναι άκρως φιλικά προς το περιβάλλον . Ακόμα  εξυπηρετούν όλες τις νοικοκυρές .Ανήκει λοιπόν το πλυντήριο στις συσκευές που κάνουν καλό .
          Τα  μηχανάκια του καφέ που συναντήσαμε στο διήγημα του Ευγένιου Τριβιζά << ΤΟ  ΜΗΧΑΝΗΜΑ >> εξυπηρετούν μόνο τους πελάτες που δεν ξέρουν και τι πίνουν .Συγχρόνως όμως αρπάζουν και τη δουλειά των καφετζήδων.     
          Τελικά οι μηχανές κάνουν και κακό και κακό στη ζωή των ανθρώπων .

                                                            Ελένη

          Οι συσκευές και οι μηχανές έχουν και τα υπέρ τους και τα κατά τους .
Για παράδειγμα καλό στη ζωή των ανθρώπων κάνει το κομπιουτεράκιμε το οποίο κάνουμε πιο εύκολα τις πράξεις στα Μαθηματικά .Ακόμα το πλυντήριο εξοικονομεί χρόνο για τις νοικοκυρές γιατί αλλιώς θα έπλεναν τα ρούχα στο χέρι .Και στα πλυντήρια αυτοκινήτων θα μπορούσαν να απασχοληθούν κάποιοι άνθρωποι , εντούτοις τη δουλειά την κάνει ένα μηχάνημα .  Αυτό είναι κακό γιατί έτσι οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους . Κερδίζουν όμως κάποιοι άλλοι χρόνο και αυτό είναι καλό .
Και στα εργοστάσια οι άνθρωποι έχουν αντικατασταθεί από μηχανήματα .
Από τον υπολογιστή μπορούμε να βρούμε εύκολα πληροφορίες και ό,τι άλλο ζητήσουμε .Αν όμως καθόμαστε υπερβολική ώρα μπροστά του μπορεί να αρρωστήσουμε και αυτό είναι κακό .
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι οι μηχανές πρέπει να μας υπηρετούν και όχι να τις υπηρετούμε εμείς .

                                                                       Μαριάνθη

          Η  τεχνολογία σίγουρα έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να παράγουν πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα διάφορα υλικά αγαθά .Για παράδειγμα στον  οικοδομικό τομέα  , για να χτιστεί μια μεγάλη οικοδομή παλιά χρειαζόταν να δουλέψουν πολλοί εργάτες για πολύ χρόνο .Τώρα χρησιμοποιούν μηχανήματα που φέρνουν μπετόν και όλα γίνονται πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα .
          Το κακό με τα μηχανήματα είναι ότι κλέβουν τις δουλειές των ανθρώπων .Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το εργοστάσιο .Κάποτε εκεί δούλευαν οι άνθρωποι τώρα δουλεύουν τα ρομπότ .

                                                                     Γιώργος
          Πολλές συσκευές με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει και τη ζωή των ανθρώπων .Οι  νοικοκυρές παλιότερα έπλεναν τα ρούχα στο χέρι , ενώ τώρα τα βάζουν στο πλυντήριο και μένουν ήσυχες.Το σίδερο παλιά δούλευε με κάρβουνο  , τώρα στο ηλεκτρικό σίδερο  βάζουμε και νερό και σιδερώνουμε καλύτερα .Μια άλλη συσκευή που άλλαξε προς το καλύτερο είναι η κουζίνα μαγειρέματος .Παλιά δούλευε με γκάζι , τώρα με ηλεκτρικό ρεύμα και οι νοικοκυρές μπορούν να μαγειρεύουν πολλά φαγητά συγχρόνως στα μάτια της κουζίνας .
Και η συγκοινωνία εξελίχτηκε ραγδαία . Με το αυτοκίνητο , το τρένο , το αεροπλάνο οι άνθρωπο ταξιδεύουν παντού γρήγορα και με ασφάλεια . Η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην ιατρική και στην εκπαίδευση .
Κάποιες όμως μηχανές μας κάνουν κακό .Στην σημερινή εποχή πολλά παιδιά είναι εξαρτημένα από τον υπολογιστή , αλλά και οι μεγαλύτεροι από την τηλεόραση . Σιγά σιγά οι πεζοί λιγοστεύουν στους δρόμους , αφού οι πιο πολλοί μετακινούνται με το αυτοκίνητο ακόμα και για πάνε στο περίπτερο .
          Τελικά νομίζω πώς οι μηχανές πρέπει να μας υπηρετούν και όχι να τις υπηρετούμε .

                                                                        Φανή
Εγώ πιστεύω ότι οι μηχανές ήρθαν για καλό στη ζωή μας , γιατί χωρίς αυτές δε θα είχαμε χρόνο για να ξεκουραστούμε .Παράδειγμα οι ηλεκτρικές κουζίνες βοηθάνε τις γυναίκες και έτσι βρίσκουν χρόνο να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν . Μια άλλη μηχανή η τηλεόραση μας μαθαίνει τι γίνεται έξω στον κόσμο και μας ψυχαγωγεί . Η μαμά πιστεύει  πώς η τηλεόραση είναι και για καλό μας και για κακό μας . Ο αδερφός μου υποστηρίζει ότι είναι κακή αυτή η μηχανή γιατί μπορεί να μας χαλάσει τα μάτια. 
                                                                   Γιώργος

Ο άνθρωπος που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του από μια μηχανή , μπορεί να φτάσει στα άκρα , να τρελαθεί . Αντιμετωπίζει το μηχάνημα σαν είναι άνθρωπος ,όπως  ο Γιάννης στο κείμενο που διαβάσαμε που έδωσε μια << μάχη >> με το μηχάνημα και βγήκε αυτός ο χαμένος ,αφού έπαθε ηλεκτροπληξία .
                                                                          Άμυ