Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

                   ΜΙΑ  ΣΥΣΚΕΥΗ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΠΑΛΙΟ  ΜΑΡΜΑΡΑ

          Η προγιαγιά μου , η οποία ονομαζόταν Βασιλική Νικολάου –γνωστή ως Βασιλάκαινα ή Βασίλω – είχε καταγωγή απ΄το Κλαζάκι της Προικοννήσου .Με το Β΄αναγκαστικό Εκπατρισμό , το 1922 , ένα από τα προσωπικά αντικείμενα που πήρε μαζί της ήταν ο μικρός και φαρδύς μύλος με τον οποίο έφτιαχνε καφέ .
          Αφού κατέφυγαν οι Κλαζακινοί στην Καλή Πέλλας και εγκαταστάθηκαν εκεί για εφτά χρόνια , συνέχισε να παρασκευάζει τον κριθαρένιο ελληνικό καφέ .Ο προπάππος μου , ο Βασίλειος Νικολάου , είχε παντοπωλείο εκεί και ένα από αυτά που πουλούσε ήταν κι ο καφές . παρ΄ότι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο κατοικίας και να ΄ρθουν στο Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής η γιαγιά δε σταμάτησε .
Από διηγήσεις που έχω ακούσει , ο μύλος με τον οποίο γινόταν η Παρασκευή του καφέ είχε ένα άνοιγμα απ΄όπου έριχνε τους κόκκους και κουνώντας ένα χερούλι γύρω γύρω , οι κόκκοι αλέθονταν και μετατρέπονταν σε καφέ .
          Στο Ν  .Μαρμαρά , καφετζήδες που παρασκεύαζαν μόνοι τους καφέ ήταν ο κ.Πάνιος Γκιώτης , ο κ. Αντώνης Μπέης , ο κ. Σταύρος Κυριακού, οι κ. Σίμος και Πέτρος Παράσχος , ο κ.Θεοφάνης Διαμαντίδης οκ. Αντρέας Πετσέτας , ο κ. Αναστάσης Αθανασίου , ο κ. Στρατής Καλογήρου και ο κ. Κονιστής .  

                                                                                      Βαλαχής  Δημήτρης