Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

.......................πώς γιορτάζεται τώρα

Την Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες βάφουν κόκκινα αυγά .Ακόμα φτιάχνουν και ψήνουν τα τσουρέκια .Το βράδυ μετά το τέλος της ακολουθίας , οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο και ξενυχτάνε το Χριστό .
Την Μεγάλη Παρασκευή η καμπάνα χτυπάει πένθιμα όλη τη μέρα . Πηγαίνουμε στην εκκλησία και χαιρετάμε το Χριστό .Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του επιτάφιου σε όλο το χωριό .
Νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι άντρες φτιάχνουν τον Ιούδα .Κατά το μεσημεράκι πηγαίνουν και τον κρεμάνε έξω από την εκκλησία .Το βράδυ πηγαίνουμε στην Ανάσταση .Με το που θα πει ο ιερέας <<ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ>> ,βάζουμε φωτιά τον Ιούδα .
Τέλος την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε  το κατσίκι ή το αρνί , τσουγκρίζουμε αυγά και τρώμε τσουρέκια .

                                                                                         Γιώργος  
...........................παλιότερα

 Καθώς πλησίαζε η Μεγάλη εβδομάδα οι γυναίκες φρόντιζαν τη καθαριότητα του σπιτιού, έβαφαν τις αυλές και τα πεζούλια και στόλιζαν το σπίτι  φτιάχνοντας γιορταστική ατμόσφαιρα.
 Την Μεγάλη Τετάρτη έφτιαχναν τα τσουρέκια και μοσχοβολούσε το σπίτι! Την Μεγάλη Πέμπτη έβαφαν τα κόκκινα αυγά. Το Μεγάλο Σάββατο ετοίμαζαν τη μαγειρίτσα  για να φάει όλη η οικογένεια μετά την Ανάσταση. Επίσης ετοίμαζαν το κατσίκι που ψηνόταν σε φούρνο με ξύλα έξω στην αυλή και γινόταν πεντανόστιμο. Συνηθισμένη συνταγή ήταν το κατσίκι γεμιστό με ρύζι , κρεμμυδάκια , σταφιδες κ.λ.π. Την Κυριακή του Πάσχα μετά την εκκλησία όλη η οικογένεια απολάμβανε το κατσίκι και τσουγκριζε τα αυγά.
 Συμαντικό έθιμο του χωριού ήταν η περιφορά του επιταφίου. Η καμπάνα χτυπούσε στις 05:00 π.μ και η  ατμόσφαιρα  ήταν πολύ κατανυκτική με το φως των κεριών να φωτίζει τα βήματα των πιστών.
 Την Μεγάλη Παρασκευή οι νέοι του χωριού ετοίμαζαν τον Ιούδα , φτιαγμένο από άχυρο , τον έβαζαν πάνω σ' ένα γαϊδουράκι και το Σάββατο το πρωί τον  γυρνούσαν σ' όλο το χωριό. Επίσης τραγουδούσαν και στίχους για τον Ιούδα. Μετά το  Χριστός Ανέστη  έβαζαν φωτιά στον  Ιούδα , έξω από την εκκλησία. Ήταν πολύ εντυπωσιακό.
 Γενικά , οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούσαν όλες τις λειτουργίες της Μεγάλης εβδομάδας με πολλή χαρά και περίμεναν την Ανάσταση.

                                                                                                                 Φανή

     ...........................       Πασχαλιά   στο   Πήλιο

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα προετοιμάζονταν όλοι για την Κυριακή .Πριν τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου οι Φύλακες αναλάμβαναν να ξυπνήσουν όλους τους πιστούς .Όταν ο παππάς έλεγε το <<ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ>> γινόταν χαλασμός από τις γιορταστικές τουφεκιές .Με το φως των λαμπάδων τους οι πιστοί άναβαν το καντήλι που έκαιγε για σαράντα μέρες . Οι εορταστικές λαμπάδες φυλάγονατν στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα και τις άναβαν μόνο σε περιπτώσεις θεομηνίας για να προστατέψει τις σοδειές  του. Το απόγευμα κατά τη δεύτερη Ανάσταση οι πιστοί κρεμούσαν στο καμπαναριό το ομοίωμα του Ιούδα για να το σκίσουν με πέτρες και τουφεκιές , να το κάψουν και μετά να ποδοπατήσουν τη στάχτη .

                                                                                                                    Στέφανος