Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων

1972:Μόναχο-Γερμανία
Ο Waldi, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βαυαρία. Τα προσόντα για τα οποία έγινε γνωστός και επιλέχτηκε για να γίνει η επίσημη μασκότ της Γερμανίας ήταν η αντοχή, η ανθεκτικότητα και η ευκινησία.

1976::Μόντρεαλ-Καναδάς
Ο Amik πρόκειται για ένα μικρό κάστορα. Το όνομα πάρθηκε από τη γλώσσα Algonquian, που είναι η δημοφιλέστερη μεταξύ των Ινδιάνων και του Καναδά.

1980::Μόσχα-ΕΣΣΔ
Η ολυμπιακή αρκούδα της Μόσχας, η Μίσα δημιουργήθηκε από τον φημισμένο εικονογράφο παιδικών βιβλίων, Victor Chizikov.  Η αρκούδα είναι ένα ζώο με δύναμη , ταχύτητα , ευκινησία , ικανή και στη στεριά και στο νερό και καλή στην αναρρίχηση.
1984::ΛοςΆντζελες-ΗΠΑ

1976::Μόντρεαλ-Καναδάς

Ο Σαμ είναι ένας αετός σε μορφή καρτούν με αμερικάνικα χαρακτηριστικά. Δημιουργός του φαλακρού αετού Σαμ ήταν ο Robert Moore σε συνεργασία με την Walt Disney, προκειμένου η μορφή του να είναι φιλική στα παιδιά.
1988::Σεούλ-ΝότιαΚορέα

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 επιλέχθηκε ένας τίγρης σε τυπικά ανατολίτικα χρώματα,. Ο φιλικός τίγρης είχε κρεμασμένους στο λαιμό του τους Ολυμπιακούς κύκλους σαν μετάλλιο και φορούσε ένα παραδοσιακό αγροτικό καπέλο χορού. Η κορδέλα στο καπέλο του είχε σχήμα S (Seoul).
1992::Βαρκελώνη-Ισπανία

Η μασκότ ήταν ένας σκύλος ονόματι Κόμπι. Ο καλλιτέχνης από τη Βαλένθια Javier Mariscal, δημιούργησε τον Κόμπι, και εμπνεύστηκε από ένα τσοπανόσκυλο, με στόχο ποιον άλλο από το να γίνει η επίσημη μασκότ το 1992. 1996::Ατλάντα-ΗΠΑ

Ο Izzy ήταν πρωτοπόρος! Πρόκειται για την πρώτη μασκότ που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το όνομά του πηγάζει από τη φράση what is it? (τι είναι) επειδή κανείς δε φαινόταν να γνωρίζει τι ακριβώς είναι
2000::Σύδνεϋ-Αυστραλία

Οι Ollie, Syd και Millie σχεδιασμένοι από τον Matthew Hattan, ήταν τρία ζώα της Αυστραλίας που επιλέχθηκαν ώστε να γίνουν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ, το 2000. Αντιπροσωπεύουν τη γη, τον αέρα και το νερό.  

2004::Αθήνα-Ελλάδα

Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν οι μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων της Ελλάδας.. Η παρουσίασή τους προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων (τόσο θετικών όσο και άκρως επικριτικών). Ωστόσο τα διεθνή Μ.Μ.Ε. φάνηκαν να υποδέχονται τον Φοίβο και την Αθηνά ένθερμα. Τα χαρακτηριστικά των δύο όμορφων μασκότ είναι τα βαριά πόδια τους, ο μακρύς λαιμός τους και τα μικροσκοπικά κεφάλια τους. Και οι δύο μασκότ, είναι βασισμένες σε κούκλες ηλικίας χιλιάδων ετών, που βρέθηκαν σε ανασκαφές, σε αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Αθηνά και ο Φοίβος ήταν αδέρφια, τα ονόματα των οποίων πήγαζαν από τα αντίστοιχα θεϊκά: του Φοίβου, θεού του φωτός και της μουσικής και της Αθηνάς, θεάς της σοφίας και προστάτιδας της πόλης της Αθήνας.
2008:Πεκίνο-Κίνα

Οι πέντε μασκότ ονομάστηκαν The Five Friendlies. Είναι οι Beibei(το ψάρι), Jingjing(το πάντα), Huanhuan(η ολυμπιακή φλόγα), Yingying(η Θθιβετιανή αντιλόπη) και Nini(το χελιδόνι). Οι πρώτες συλλαβές των δισύλλαβων που σχηματίζουν τη φράση Beijing huanying ni ή Καλώς ήρθατε στο Πεκίνο στα ελληνικά. Τα χρώματα των μασκότ επιλέχθηκαν με βάση τα χρώματα των ολυμπιακών δακτυλίων.

2012::Λονδίνο-Αγγλία

Ο Wenlock και Mandeville είναι οι επίσημες μασκότ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνο. Είναι φτιαγμένα από αστραφτερό ατσάλι και μάλιστα είναι η πρώτη φορά σε θερινή Ολυμπιάδα που οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών παρουσιάζονται μαζί.